Aktív hangsugárzók

Az aktív hangsugárzók a hangfalak csúcsán lévő, professzionális megoldások. A nagy hang és film stúdiók keverőpultjainál, a neves hangsugárzó gyártók csúcsmodelljei között sokféle aktív hangsugárzóval találkozhatunk. Ahhoz, hogy jobban megértsük a különbséget az aktív és a hagyományos, passzív hangsugárzók között, nézzük meg az alábbi, belső felépítéseket ábrázoló képeket.

 

  1. Passzív hangsugárzók

 

Mint látható, a hagyományos hangsugárzók esetében az erősítő szolgáltatja az energiát. Ez az energia egy bonyolult, sok alkatrészből álló hálózaton, az ún. keresztváltón át kerül a hangszórókra. Ez a hálózat, illetve a benne lévő szűrők szabályozzák, hogy a magas, mély és közép hangszórókra csak a működési tartományukba eső frekvenciatartományok kerüljenek, ellenkező esetben a hangszórók károsodhatnának, vagy egyáltalán nem adnának hangot. Sajnos, ez a hálózat, ha rosszul van méretezve, vagy gyenge minőségű alkatrészekből épül fel, akár 35-40%-kal is csökkentheti a hallott hangminőséget. Ezen túlmenően fázis, impedancia és számos más hiba forrása lehet.

 13

  1. Aktív hangsugárzók

 

Az aktív hangsugárzók teljesen más felépítésűek, mint passzív társaik. A frekvenciatartományok precíz és pontos elválasztását még a kis jelű fokozatban választják szét, sokkal jobb hatásfokkal, kevesebb hibalehetőséggel, mint a passzív hangsugárzók szűrői. Az alkatrészek tűrése sokkal kisebb tartományban mozog, ezáltal a keresztezési pontok is sokkal pontosabban együtt futnak a hangsugárzókban. A szétválasztott frekvenciatartományok pedig több, különálló végfokozaton keresztül hajtanak meg egy-egy hangszórót. Ezért a hangszórók egymásra hatása is megszűnik. Az aktív hangsugárzók mentesek a passzív keresztváltók okozta nagyfokú hangminőség veszteségtől, bár az elektronika sem teljesen veszteségmentes, de itt a hibák és veszteségek 0,1-1% körül mozognak, a hangminőség pedig nagyságrendekkel növekszik.

 14

Vállajuk hagyományos, passzív hangsugárzók aktív hangfallá való átalakítását!

hangfalepites.hu_Synergy_aktivhangfal

 

Ha Ön szeretné kihasználni az új, nagy felbontású audio formátumok által nyújtott valódi hangminőséget, és professzionális megoldást keres professzionális igényeihez, kérjük, írjon nekünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre! 

Telefonszámunk: 06 30 855-2014 (Hétfőtől Péntekig 8-18 óra között.)

Megtalál minket a Facebook-on is: www.facebook.com/hangfalepites.hu

Zenei felvételek készítésében partnerünk a Backlight Studio.