Jamo C-807 hangfal tuningja

Jamo C-807 hangfal tuningja

 

A Jamo hangsugárzóval egy banális gyári hiba miatt kerültem kapcsolatba. Az új lakásban a meglévő házimozi rendszer összeállításánál a mérőmikrofonos beállításnál az egyik frontsugárzó elég furcsa hangot adott. Megállapítottuk, hogy a magas hangszóró nem ad hangot. Kiszerelve a hangszórót, a gyári sarus csatlakozóval ellátott kábel nem érintkezett rendesen a hangszóró csatlakozójával.

 

 

Tisztítás és a saru fogóval történő összébb szorítása után az érintkezés tökéletes volt, a hangsugárzó teljes mértékben működött. Mivel a tulajdonos szerette volna elkerülni a hasonló hibákat a jövőben, ezért elsődlegesen a sarus kötések eltávolításában, és a vezetékek leforrasztásában gondolkodott. Viszont, ha már amúgy is szét kellett szedni a hangfalat, egyúttal a belső, vékony kábel cseréje is kézenfekvő volt, mivel a zenét nagyon szereti, ezért a hangminőség nem elhanyagolható szempont ebben a szórakozásában. A hangsugárzót a kábel cseréhez teljesen szét kellett szedni, ráadásul a keresztváltó nem egybe épített, hanem két panelen foglaltak helyet az alkatrészek.

 

 

A hangszórók külön kamrákban dolgoznak, így az új kábel átvezetése után a kamrák között átmenő lyukat mindkét oldalról tömíteni kellett. A gyári, vékony belső kábel helyett 2x 2,5 mm-es vezeték került a jelútba, mindkét végén forrasztott kötésekkel.

 

 

A hangminőség javulás szembetűnő volt, a számos eddig nem hallott részlet megjelenése a zenében, az egyes hangszerek, hangszercsoportok különválása a zenekari hangzásban, és egy kis dinamika növekedés.

Megtalál minket a Facebook-on is: www.facebook.com/hangfalepites.hu