Hangfal tuning

Talán ez a legizgalmasabb területe a hifi és házimozi hangsugárzóknak. De miért is van rá szükség?

 

A válasz egyszerű! Egy új hangsugárzó rendszer vásárlásánál sokkal inkább dominálnak olyan tényezők, mint az ár, a szín, a megjelenés, mint az, hogy is szól valójában a kiszemelt új rendszer (leszámítva egy-két lelkiismeretes kisebb üzlet szakembereinek hathatós segítségét). Az internetes vásárlásról pedig ne is beszéljünk, amikor egy gombnyomással csupán kép alapján vásárolunk, majd esetleg meglepődünk, hogy nem azt kaptuk a pénzünkért, amit vártunk.

Egy rossz döntés következményei általában kétféleképp alakulhatnak. Az egyik, hogy a tulajdonos eladja az új szerzeményt, áron alul, veszítve az üzleten, a másik, hogy továbbra is együtt él vele, de nincs benne semmi öröme, amiért pedig megvette a hőn áhított rendszert.

A hangfal tuning létjogosultságát a gyártók is nagyban elősegítik, hiszen a legnagyobb erő, amivel új hangsugárzók vásárlására ösztönözhetik a felhasználókat, az a marketing. Ehhez társul a márkanév, a sorozatgyártás, és az ezzel párhuzamosan futó egyre olcsóbb, és rosszabb minőségű alkatrészekből való gyártás, ami a gyártó profitjának egyik legbiztosabb eszköze. Természetesen nem általánosítunk az összes hangsugárzó gyártó összes termékére, de azok a hangsugárzók, amiknél a hangminőség volt a legdominánsabb szempont a tervezésnél, a legtöbb vásárló számára megfizethetetlenek.

 

A hangfal tuning egy olyan finomhangolás, amivel a sorozatgyártás és a egyre csökkenő minőség miatt bekövetkező hangminőség visszaesés kompenzálható, javítható manufakturális eszközökkel. Adott esetben egy gyári állapotú hangsugárzóhoz képest a tuningolt változat olyan minőségi szintet hoz, mintha egy nagyságrenddel drágább hangsugárzót vásárolt volna. A hangfal tuningot úgy kell elképzelni, mint amikor a kertben a locsolócsőre ráállunk, csökkentve a keresztmetszetet, ezáltal az átfolyó víz mennyiségét, ami által nem lesz túl hatékony az öntözés. Ugyanez a helyzet a sorozatban gyártott hangsugárzókkal is, ahol a tervezők a sorozatgyártásnak és a fogyasztói árnak alárendelve sok-sok ilyen csökkentett keresztmetszetet hoznak létre, ami csökkenti a hangminőséget is, mint ahogy azt az átfolyó víz esetében láttuk.

Nézzük meg, milyen gyári megoldások vannak, amiken manufakturális eszközökkel javítani lehet, hogy a hangsugárzó tényleg úgy szóljon, ahogy Ön szeretné, illetve ahogy a kor műszaki színvonala megkívánja!

 

  1. Hangdoboz

A hangfal teste, ami a külső megjelenést is adja. De azonkívül, hogy szép, számos követelményt is támaszt a hangminőséggel szemben. Ideális esetben a hangdoboz teljesen merev, semmilyen rezgést sem közvetít, hiszen bőven elég lenne, ha csak a hangszórók adnák a hangot. A valóságban a hangsugárzók nagy többségénél a doboz nem merevített, vagyis átvesz rezgéseket a hangszóróktól, és azt valamilyen formában le is sugározza, ami természetesen a hangminőség rovására megy.

Szerencsére van megoldás arra, hogy ezeket a hibákat kijavítva a hangdoboz falvastagságát utólag megnövelve és a belső merevítések elhelyezésével ezt a gyártói hibát megszüntessük, ez az első lépés.

 

 

  1. Belső kábelezés

Amikor megvette legutolsó hangsugárzóját vásárolt hozzá hangfalkábelt? Ha igen, milyet? Ha szaküzletben vásárolta, az eladó biztosan felhívta a figyelmét a kábel fontosságára, hiszen ez is befolyásolja a hangminőséget. Ugyanilyen fontos a hangsugárzón belül található vezeték, ami a csatlakozótól a keresztváltóig, majd a hangszórókig viszi az elektromos jeleket. A valóság az, hogy a hangdobozon belül található kábel minősége általában (főleg az olcsóbb illetve akciós termékeknél) köszönő viszonyban sincs azzal, amit Ön drága pénzen vett az erősítő és a hangfal közé. Itt az újabb  szűk keresztmetszet, ami jelentősen rontja a hangminőséget. A gyári nagyon vékony kábel általában kábelsarus végződése csak nagyon kis felületen érintkezik a hangszóró csatlakozóival. Viszont olcsó az előállítása, nagyon gyorsan összeszerelhető, és nem kell hozzá nagy szakértelem, vagyis a munkás bérköltségén is spórolni lehet, ezáltal a gyártó profitja nő. A vásárló profitja, a hangminőség pedig csökken.

De természetesen ezen is lehet utólagosan változtatni, jó minőségű hangsugárzó kábel beszerelésével, forrasztott kötésekkel, amik kellő keresztmetszetet biztosítanak a hangminőséghez.

 

 

  1. Keresztváltó

A keresztváltókról már esett szó a hangfal javításoknál. Ez, a néha rendkívül bonyolult hálózat passzív alkatrészekből lépül fel (ellenállások, tekercsek, kondenzátorok), amik szintén megsínylik az olcsó fogyasztói ár kényszerét. A hagyományos, passzív hangfalak, amiket az áruházakban látunk, abból az energiából működnek, amit az erősítő táplál, ráadásul viszonylag rossz hatásfokkal. Létezik egy olyan paraméter, ami ezeket a keresztváltókat, más néven szűrőket, jellemez, ez a jósági tényező, ami az alkatrészek paramétereiből számítható ki. A gyári keresztváltókban általában nagy tűrésű (vagyis nem pontos) és nagy veszteségű elektrolit kondenzátorokat és vékony huzalból készült tekercseket találunk, amik rossz esetben 35-40%-kal csökkenthetik a bejövő információ (zene, mozifilm hangjai) minőségét.

Ha ezeket az alkatrészeket kicseréljük ugyanolyan értékű, pontosabb, nem elektrolit alapú kondenzátorokra, és vastag huzalból készült, méretezett tekercsekre, a fenti veszteség értéke nagy mértékben csökkenthető, javítva a hangminőséget.

                                  

A tuning másik lehetősége az, ha a passzív hangfalat átalakítjuk aktív hangsugárzóra, egy különálló elektronikával, ami mentes a passzív keresztváltók veszteségeitől. Erről a lehetőségről további információ az aktív hangsugárzók oldalán.

Egyedülálló módon bevezettük a csere hangfal rendszert, így bizonyos feltételek mellett a tuning idejére csere hangfalat biztosítunk Önnek, hogy az átalakítás időtartama alatt se kelljen lemondani a zenehallgatásról. Amennyiben Ön szeretne élni ezzel a lehetőséggel, kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken!

Ha Ön szeretné megtudni, hogy meglévő hangsugárzója mire képes valójában, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!

Telefonszámunk: 06 30 855-2014 (Hétfőtől Péntekig 8-18 óra között.)

Márkafüggetlenül vállaljuk hangsugárzók és aktív mélysugárzók tuningját, 6 hónapos teljes körű pénz visszafizetési garanciával.

Megtalál minket a Facebook-on is: www.facebook.com/hangfalepites.hu

Zenei felvételek készítésében partnerünk a Backlight Studio.

Jamo C-807 hangfal tuningja

Jamo C-807 hangfal tuningja

 

A Jamo hangsugárzóval egy banális gyári hiba miatt kerültem kapcsolatba. Az új lakásban a meglévő házimozi rendszer összeállításánál a mérőmikrofonos beállításnál az egyik frontsugárzó elég furcsa hangot adott. Megállapítottuk, hogy a magas hangszóró nem ad hangot. Kiszerelve a hangszórót, a gyári sarus csatlakozóval ellátott kábel nem érintkezett rendesen a hangszóró csatlakozójával.

Jamo Studio 170 tuning

JamoStudio 170 tuningja

A Jamo Studio sorozata egy kifejezetten olcsó hangsugárzó volt régebben, ami számos költségkímélő megoldásban mutatkozott meg. Ha kissé durvábban fogalmaznám meg a véleményemet, akkor úgy jellemezném, hogy hangfalnak kinéző eszköz. Szeretek ezzel a sorozattal foglalkozni, mivel ha megszüntetjük a gyártói hibákat, és betesszük a gyártó által kispórolt anyagokat, kategóriákkal jobb hang jöhet ki a hangfalból.

Jamo S-604 hangfal tuningja

Jamo S-604 hangfal tuningja

 

Wharfedale Valdus 400 tuningja

Mint minden hangfalnak, ennek is története van. A tulajdonos egy barátjától kapta a kihasználatlan hangfalat egy újonnan vásárolt erősítő mellé. Az új tulajdonos szakmáját tekintve hangmérnök, így az első hangok után egyértelművé vált számára, hogy ez a hangfal ebben a formában nem elégíti ki az igényeit. A munkájához kapcsolódóan egy jóval komolyabb minőségi szinthez volt szokva, az otthonában azért nem ezt a szintet, hanem egy hallgatható rendszert szeretett volna használni. Mivel a Valdus szériát már ismertem régebbről, így a telefonos konzultáció után hozzám került a hangsugárzó.