KEF Q-55 hangfal javítása

KEF Q-55 hangsugárzó javítása

A hangsugárzó eladás előtt került hozzám, mivel a tulajdonos a jövőbeni vevővel közösen hallgatta a pár éve félretett hangsugárzót, és feltűnt neki, hogy kissé máshogy szól, mint az egyébként napi szinten hallgatott nagyobb testvére, a KEF Q-75 típus. Az eladás is azért került napirendre, mivel a régi JVC erősítővel a nagyobb modell volt kihasználva.

 

 

 

Az előzetes felmérés alapján kiderült, hogy az egyik hangsugárzó magassugárzója tényleg nem szólt. A KEF Q szériájának különlegessége a kettős hangszóró szerkezet, a mélyközép hangszóró membránjának közepén található a magas hangszóró.

 

 

A hangfal javítása így ennek az egységnek a kiszerelésével kezdődött. A magas hangszórót egy különálló rögzítő tartja a középpontban, amiben a vezeték is fut. A tartószerkezet szétszedésével, és a vezeték leforrasztásával a magassugárzót ki lehetett emelni a helyéről.

 

 

A műanyag peremhez ragasztással rögzítették a hangszórót ezt megbontva, és a dóm sugárzót kiemelve a mágnes körből, láthatóvá vált a hiba valódi oka. A tekercselés teljesen ép volt, viszont az egyik forrfülhöz menő huzal levált a fülről, így a javítás nem volt körülményes.

 

 

A huzal visszaforrasztása után a szétszereléssel fordított sorrendben történő összeszerelés után a hangfal tökéletesen szólt. A KEF Q 55 hangfal javítása után rövid idővel megtalálta új gazdáját is.

Megtalál minket a Facebook-on is: www.facebook.com/hangfalepites.hu