Wharfedale Valdus 400 tuningja

Mint minden hangfalnak, ennek is története van. A tulajdonos egy barátjától kapta a kihasználatlan hangfalat egy újonnan vásárolt erősítő mellé. Az új tulajdonos szakmáját tekintve hangmérnök, így az első hangok után egyértelművé vált számára, hogy ez a hangfal ebben a formában nem elégíti ki az igényeit. A munkájához kapcsolódóan egy jóval komolyabb minőségi szinthez volt szokva, az otthonában azért nem ezt a szintet, hanem egy hallgatható rendszert szeretett volna használni. Mivel a Valdus szériát már ismertem régebbről, így a telefonos konzultáció után hozzám került a hangsugárzó.

 

A Wharfedale Valdus szériája egy belépő szintű sorozat volt a 90-es évek vége felé. A dobozszerkezet, a felhasznált anyagok is ezt tükrözték. A gyártás óta eltelt idő azonban meglátszott a részegységeken. Az autóban történő szállítás után a hangfal kábel csatlakozó terminál például egyszerűen kiesett az egyik hangsugárzó dobozból, mivel egyszerűen, minden rögzítés nélkül, csak be volt nyomva a doboz kivágásába. Ez nem maradhatott így, ezért egy új csatlakozó került beépítésre, amit már csavarok rögzítettek. Baloldalon a régi, jobb oldalon az új terminál.

 

2

 

A csatlakozón kívül a másik cserére szoruló elem a magas sugárzó volt. Az eredeti hangszóró műanyag membrános, egyszerű kivitele nem volt alkalmas igazán szép és élethű magas tartomány visszaadására, ezért egy másik hangszórót kellett találni, ami megfelel követelményeknek. Baloldalon a régi magas sugárzó, kivéve a keretből, jobb oldalon az új hangszóró.

 

1

 

A nagy sorozatban gyártott hangfalak kényes pontja a keresztváltó, ami általában egyszerű alkatrészekből épül fel, gyenge minőségű kábelezéssel párosulva. Pedig ez minden hangfal lelke, legkényesebb pontja, ami, ha nem teljesíti maradéktalanul a feladatát, jó hangot nem remélhetünk végeredményként. Jelen esetben ez egy tekercs volt a mélysugárzónál, és egy kondenzátor egy védőelemmel a magas előtt. A középsugárzó minden nemű szűrés, keresztváltás nélkül megkapta a teljes frekvencia spektrumot, amiből annyit vitt át, amennyit a paraméterei engedtek. De ezt is minden kontroll nélkül, és azt tudni kell a hangszórókról, hogy a frekvencia átvitelük közel sem egyenletes. Adódik a feladat, egy új váltót kell tervezni a hangsugárzókhoz. Baloldalon az eredeti keresztváltó, jobb oldalon az új.

 

3

 

A keresztváltó többszöri módosítása után a hangarányok is helyreálltak, véglegesen össze lehetett szerelni a hangfalat.

 

4 5

 

És a végeredmény. A hangsugárzó hangja sokat változott, az addig szétfolyó hangok összeálltak, a kissé kásás hangzás sokkal karakteresebb lett, a részletek megjelentek, és a dinamikájuk is nőtt, a hangszerek hangja valóságosabbá vált.

 

6 7