Philips FB-330 hangfal javítása

A címben szereplő hangsugárzó egy háromutas, teljesen hagyományos felépítésű hangfal. Mivel a tulajdonos általában házibulihoz használta, ez nyomott hagyott az állapotán. Az idő és a tartós nagy megterhelés miatt a mélyek membránszéle szétszakadt, darabokban kihullott. A közép és magas hangszórók sem a gyári típusok voltak, azok már egy-egy régebbi buli alkalmával tönkrementek, és valaki a cserében látta a megoldást.

 

Philips1

 

A probléma azonban nem a hangszórókból adódott, hanem a dobozon belüli dolgokból, illetve azok hiányából adódott. De csak sorjában, az elsődleges gond a mély hangszórók membránszéle volt, amit egy új perem teljes mértékben megoldott, a hangszórók elektromos szempontból telesen jók voltak.

 

Philips2 Philips3 Philips4

 

A doboz belsejében azonban számos hiányosság volt, ami vezethet arra, hogy nagyobb terhelésen a hangszórók tönkremennek. Ilyen például a keresztváltó hiánya. A mély hangszóró előtt semmilyen tekercs nincs, így a hangszóró megkapja a teljes hangfrekvenciás spektrumot. A közép és magas sugárzók előtt egy-egy kondenzátor vágja a mély tartományt, vagyis a középsugárzó a középfrekvenciákon túl a magas frekvenciákat is megkapja, a magas csak a magas frekvenciákat. De mivel a keresztváltó csak egy alkatrészből áll, ezért nem olyan meredek, mint a több alkatrészből álló keresztváltó hálózatok, ezért a működési tartományon kívül eső, alsóbb frekvenciákból is többet enged a hangszóróra. A megoldás egy teljesen új, háromutas keresztváltó, ami kellő meredekséggel rendelkezik, figyelembe véve a fő felhasználási területet (házibuli). A dobozba ezen kívül a vékony gyári kábel helyett normális kábelezés is került. Miért is kell a hangfalba másik kábel? Egyrészt a vezeték jobban kezeli a nagyobb hangerővel járó áramlökéseket, kisebb veszteséggel viszi tovább a hangszóróhoz. A kisebb veszteség több zenei részlet megszólaltatásával jár (javul a hangminőség), és érzékenyebbé válik a hangfal, vagyis kicsit kisebb hangerő mellett is hangosan fog szólni.

 

Philips5

 

A hangfal esetében az elektromos javításon túl egy kis esztétikai felújítás is sorra került, ami a hangszórókat takaró hangfalselymet érintette. Az idő, a szállítás miatt a selyem a tartókeret szélein felszakadozott. A régi hangfalselyem levétele után az új selymet megfelelő méretre vágva, ragasztóval lehet a kerethez rögzíteni, odafigyelve a megfelelő feszítésre.

Megtalál minket a Facebook-on is: www.facebook.com/hangfalepites.hu