Hangfal javítás

 

A hangfalak, mint minden más eszköz, használat során öregszenek, elavulnak. Ha Önnek a régi jól bevált hangsugárzója elromlott, mi vállaljuk a javítását.

Orion, Videoton hangsugárzók javítása eredeti, vagy után gyártott alkatrészekkel!

Márkafüggetlen hangfal szerviz, több évtizedes tapasztalattal! Hangsugárzók, hangszórók javítását, felújítását 1-1,5 hetes határidővel tudjuk vállalni!

 

A leggyakoribb problémák:

  1. Hangszórók

A hangszórókkal kapcsolatos hibák két okra vezethetők vissza, az egyik az idő, vagyis a hangszórók életkora, a másik a túlterhelés. Nézzünk konkrét példákat!

A hangszórók pereme az évtizedek alatt elhasználódik, és elporlad, ez főként a habszivacs peremre igaz, ami közkedvelt volt a Videoton és Orion hangsugárzók mély hangszóróinak esetében. A hangszóró mozgása ezt a porózussá vált anyagot egyre jobban tönkreteszi, és egyre nagyobb hasadékok képződnek, ami által a hangszóró torz, recsegő hangot ad, vagy az is előfordul, hogy mély hangok szinte egyáltalán nem hallhatók a hangsugárzóból.

Ha más probléma nincs, a hangszóró peremezéssel javítható.

Az új, gumi peremes membránnal szerelt hangszórók ebből a szempontból tartósabbak, de találkoztunk már olyan példánnyal, ahol a gumi perem „felkeményedett”, kiszáradt, és gátolta a membránt a szabad mozgásban.

A túlterheléssel járó hibák a hangszórók tekercseinek szakadásával járnak, amikor a hosszú távú (jellemzően házibuli) tartós túlterhelés miatt a tekercselés elég és szakadás lép fel. Ilyenkor az adott, tönkrement hangszóró semmilyen hangot sem ad, ami által az összhangzás is furcsa, természetellenes lesz.

Ha más probléma nincs, a hangszóró újratekercseléssel javítható, akár magassugárzóról, akár mély hangszóróról van szó.  2. Keresztváltó

A keresztváltó a passzív hangsugárzók lelke. Ez a komplex hálózat a hangdobozon belül foglal helyet, és az erősítő felől érkező, teljes hangfrekvenciás spektrumot osztja el a hangszórók között úgy, hogy a mély hangszóróra csak mély frekvenciák, a közép hangszóróra csak a középtartomány, és a magasra csak a magas hangok kerüljenek. Ha ez a sok alkatrészből álló hálózat sérül, vagy tönkremegy az kihatással lehet a hangszórókra, de akár az erősítőre is!A keresztváltók hibáinál ugyanazt a két okot sorolhatjuk fel, mint a hangszóróknál, az idő és a túlterhelés.

A gyári keresztváltók leginkább egyszerű alkatrészekből épülnek fel, amik olcsók (tehát a gyártó profit elképzelését leginkább támogatják) és viszonylag tág tűréstartományúak. A keresztváltók egyik alkatrésze a kondenzátor, ami az olcsóbb hangsugárzókban elektrolit kondenzátor formában jelenik meg. Az elektrolit azonban az évek múlásával kiszárad, ezáltal változnak a paraméterei, és változnak a keresztváltó frekvencia tartományai is, amik befolyásolják a hangszórók működési tartományait is.

Azt javasoljuk mindenkinek, hogy a hangsugárzóit, még ha működőképesek is, 10-15 évente nézesse át, hogy ezzel egy sokkal súlyosabb hibát előzhessen meg!

A túlterheléssel járó hibák főként a keresztváltóban lévő ellenállások „megégésével” járnak, amit a túlzott teljesítmény okozta túl áram és túlfeszültség okoz. Itt azért nem arra kell gondolni, hogy az alkatrész kigyullad és így ég el, hanem egyszerűen tönkremegy, mivel a működési határérték felett terheljük. Ezek a hibák jelentkezhetnek úgy, hogy csak az ellenállás sérül, vagy megy tönkre, de járulékosan jelentkezhet olyan hiba is, mintha a hangszóró ment volna tönkre a túlterhelés miatt (nem ad hangot).

Fenntartjuk a jogot, hogy a megjavított, de át nem vett hangfalakat 3 hónap tárolás után értékesítjük vagy más úton felhasználjuk!

Egyedülálló módon bevezettük a csere hangfal rendszert, így bizonyos feltételek mellett a javítás idejére csere hangfalat biztosítunk Önnek, hogy a javítás időtartama alatt se kelljen lemondani a zenehallgatásról. Amennyiben Ön szeretne élni ezzel a lehetőséggel, kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken!

Ha Önnek a hangsugárzójával problémái vannak, és meg szeretné javíttatni, írjon nekünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!

Telefonszámunk: 06 30 855-2014 (Hétfőtől Péntekig 8-18 óra között.)

Megtalál minket a Facebook-on is: www.facebook.com/hangfalepites.hu

Zenei felvételek készítésében partnerünk a Backlight Studio

KEF Q-55 hangfal javítása

KEF Q-55 hangsugárzó javítása

A hangsugárzó eladás előtt került hozzám, mivel a tulajdonos a jövőbeni vevővel közösen hallgatta a pár éve félretett hangsugárzót, és feltűnt neki, hogy kissé máshogy szól, mint az egyébként napi szinten hallgatott nagyobb testvére, a KEF Q-75 típus. Az eladás is azért került napirendre, mivel a régi JVC erősítővel a nagyobb modell volt kihasználva.

Philips FB-330 hangfal javítása

A címben szereplő hangsugárzó egy háromutas, teljesen hagyományos felépítésű hangfal. Mivel a tulajdonos általában házibulihoz használta, ez nyomott hagyott az állapotán. Az idő és a tartós nagy megterhelés miatt a mélyek membránszéle szétszakadt, darabokban kihullott. A közép és magas hangszórók sem a gyári típusok voltak, azok már egy-egy régebbi buli alkalmával tönkrementek, és valaki a cserében látta a megoldást.

Orion HS-500 javítás

Orion HS 500 javítás

 

Orion HS 500, egy régi klasszikus. Sok van még az országban, mivel akkoriban az Orion hangfalakon túl szinte csak a Videoton hangfalaihoz lehetett hozzájutni, és azért valljuk be, voltak mindkét gyártónak olyan típusai, amik azért még most is megállják a helyüket. Azért korukat tekintve vannak már előjövő hibáik.

Tesla hangfal javítása

Ez egy érdekes történet. A tulajdonos fillérekért vette az egyik internetes aukciós oldalon a hangsugárzót, a hozzá tartozó hagyományos lemezjátszóval együtt. Mivel a lemezjátszónak is volt problémája, ezért, amíg azt javították, a hangfalat is meg szerette volna nézetni, hogy minden rendben van-e vele.