Orion HS-500 javítás

Orion HS 500 javítás

 

Orion HS 500, egy régi klasszikus. Sok van még az országban, mivel akkoriban az Orion hangfalakon túl szinte csak a Videoton hangfalaihoz lehetett hozzájutni, és azért valljuk be, voltak mindkét gyártónak olyan típusai, amik azért még most is megállják a helyüket. Azért korukat tekintve vannak már előjövő hibáik.

 

Orion 1

 

Jelen esetben az egyik hangfal mélysugárzója nem adott hangot, ez volt a fő hiba. A mérések során aztán kiderült, hogy a másik hangfalban a már régebben javított magassugárzó is szakadt volt. Ez utóbbi nem volt egy kirívó probléma, újra kellett tekercselni, és kész. A mélysugárzó hibája (illetve annak megoldása) azonban érdekesebb. A hangszóró tekercse zárlatos volt. Ilyenkor szét kell a hangszórót, és adott esetben új tekercs kerül a régi helyére. Vagy a teljes hangszóró fel lesz újítva. A tulajdonos az utóbbit választotta, mivel még hosszú távon szeretné hallgatni a jól bevált hangsugárzóját.

 

Orion regi1   Orion regi2     

 

Az eredeti hangszóróból csak a kosár és a mágnes maradt meg, a többi rész új anyagokkal lett felújítva. Új, merev membrán, új membránszél, ami nagyobb membránmozgást enged, ezáltal kisebb hangerőn is szép, mély basszust képes megszólaltatni. De új lett a tekercs, és megújult a pille is.

 

Orion uj  Orion uj2

 

A javítás előtt mindenesetre mérlegelni kellett a tulajdonosnak, hogy egy időszakos javítással szinten tartott, vagy egy kis többletmunkával egy hosszabb távú stabil megoldás közül melyik éri meg igazán neki. Szerintem jól döntött.

Megtalál minket a Facebook-on is: www.facebook.com/hangfalepites.hu